Curriculum Vitae

Rita Pulmans

Rita Pulmans,
Geboren te Turnhout 1951

Contactgegevens

1968: 1 jaar academie voor schone kunsten te Turnhout: afdeling reclametekenen.

1969 tot en met 1973: opleiding academie voor schone kunsten te Turnhout: tekenen (potlood, pen, houtskool, pastelkrijt, en schilderen (olieverf op doek).

1990: privé lessen te Turnhout bij Piet Van Mechelen: landschappen en stillevens in olieverf op doek.

1995: 5 jarige opleiding in academie te Arendonk: schilderen met acryl op doek.

2000 tot 2003: specialisatiejaar naaktmodel schilderen en vrij schilderen met acryl op doek.

2004 momenteel privé schilderlessen bij Marleen Mols te Corsendonk.

Tentoonstellingen:

11 mei 1989:
Kunstkring: “de lichtparel” parochiecentrum Kasterlee

Mei 1990:
Kunstkring :”de lichtparel” Kasterlee.

April 1991:
Cultureel centrum te Lichtaart: (jaarlijks tot en met april 1997).

Oktober 1998:
In “De pastorie”  Kasterlee.

Oktober 1998:
Conferentie: “Dag van de moeder” Kessel-lo.

Augustus 1999:
Conferentie : “dag van de moeder” te Mortsel.

Mei 2000:
Galerij “M”  te Kasterlee

Oktober 1999:
Bankkantoor “Cera” Kasterlee.

November 2000:
“Het galerijke” te Tielen.

April 2000:
“Kunstforum” O.C. te Lichtaart.

Mei 2003:
“Wesakfestival” in centrum “poort van Limburg” te Weert, Nederland.

Maart 2004 tot 2005:
Tentoonstelling in het kasteel te Turnhout “rechtbank voor eerste aanleg”.

November 2004:
Tentoonstelling in de Markgraaf te Kalmthout, vanaf 20 november tot maart 2005.

 

 

 

Hoe ben ik er toe gekomen te schilderen?
Ik was 11 jaar toen ik op zolder de schildersezel en de schilderskist van mijn vader vond. Alles was nog goed bruikbaar. Vader was 2 jaar voordien gestorven. Hij was een kempische kunstschilder in hart en nieren. Hij heeft  les gehad van mijnheer Mous aan de academie van Turnhout. Jammer genoeg is vader op 40 jarige leeftijd overleden.

Na de dood van vader ben ik beginnen schilderen. Landschappen en boerderijtjes hadden mijn voorkeur. Toen ik 12 was heb ik met een schilderijtje: oude schuur, een eerste prijs gewonnen op een hobby tentoonstelling. 6 jaar later ben ik naar de academie van Turnhout gegaan om mijn kunde te vervolmaken.

Naargelang de jaren verstreken begon ik intuïtief te schilderen... De expressie van binnen naar buiten brengend. Zowel figuratief als abstract. Mijn techniek is acryl en olieverf op doek.

De landschapjes en boerderijtjes verdwenen al gauw op de achtergrond toen ik academielessen ging volgen in Turnhout. Na en tijdens de academiejaren te Arendonk “verschenen” de intuïtieve schilderijen. Het schilderen komt vanuit de diepte van mijn wezen en gaat een eigen leven leiden op het doek. Van daaruit creëer ik prachtige kleuren en combinaties voortvloeiend uit de ziel. De spetterende kleuren zijn een samenwerking van licht.

Bij mijn schilderwerken schrijf ik ook graag bijpassende gedichten en teksten. Ik ben nu een boek aan het schrijven, waarvan het script bijna klaar is.

Lekker schilderen in aparte stijl.

In de academie van Arendonk moesten we op een gegeven moment een thema kiezen als onderwerp om te schilderen, en daar we graag leerde abstract te schilderen, kwam ik op het idee het onderwerp “lekker schilderen” te nemen.

Dit ging als het volgt in zijn werk: Mijn tweelingzus en ik namen een kookboek van de auteur Stefaan Couttenye. Met als tittel: de bierkeuken van t’ Hommelhof. Daarin staan mooie en lekkere gerechten  alles met bier klaargemaakt. Dit onderwerp met zijn geestrijke dranken leverden werken op met een geestverrijkende en verruimende kijk op onze intuïtief geschilderde werken. Ik had Stefaan Couttenye eens foto’s zien nemen in een restaurant,van een schotel met een gerecht. Dit geheel was bestemd voor in zijn kookboek. Ik heb van hem dan een kookboek aangeschaft. Waaruit we dan als onderwerp een mooie foto uitpikten van een gerecht. We namen de passe-partout en legde die op de foto, maar wel geheel anders dan gewoon recht-aan, recht-voor.

Er ontstond aan de hand van die foto die we tezelfdertijd bekeken, en tezelfdertijd schilderden, een heel ander en verschillend schilderij bij mijn zus, en mezelf. Het was dit intuïtieve schilderen wat telkens voor verassingen zorgde, en wat heel leuk was. We schilderden beiden hetzelfde onderwerp van de zelfde foto, maar door het abstraheren veranderden deze bij beiden in een eigen stijl. Want ondanks dat we tweelingzussen zijn, hebben we zeker elk van ons onze eigen stijl, ritme en kleuren.

Ik, Rita, schilder zowel figuratief als abstract, maar dit meestal intuïtief, dus zonder een model of voorbeeld. Gewoon recht op het doek een samenstelling creëren van een geheel, wat uitgewerkt en gevormd word op het moment zelf,zonder direct voor ogen te hebben wat het gaat worden. Soms kies ik een onderwerp, maar meestal niet, zodat ik de vormen die “verschijnen” als het ware een verassing blijft.

Het thema spiritualiteit boeit mij enorm, wetende dat er meer is tussen hemel en aarde. Vanuit dit gegeven schep ik o.a. ook engelen en een zekere mystiek op doek. Het reële van het leven, wat met het blote oog waarneembaar is, is voor mij een uitgangsbasis dewelke ik als vorm gebruik bij het schilderen van onzichtbare vormen, bv. Goden: zie de godin Amora.

Het schilderen gebeurt altijd zonder voorbeeld, dus als het ware ontstaat het vanzelf op het doek. Dit intuïtief schilderen is voor mij een fantastisch gebeuren, daar het altijd een verassing inhoud. Ik weet nooit wat het doek brengt.

Soms schilder ik met een idee in mijn hoofd, maar zonder enig voorbeeld “verschijnt” het beeld als het ware op het doek. Ik schilder ook het liefste: intuïtief en zonder voorschetsen. De onderwerpen variëren van Engelen, heiligen, Goden en Godinnen uit de oudheid, uit verschillende landen. Deze werken zijn figuratief. Alsook elfen, natuurelementalen, mythische figuren. Zeer dikwijls ontstaan er zo symbolische werken, zoals de sjamaan, en de androgene mens.

Ook schilder ik moderne abstracte doeken die een bepaalde figuratieve vorm bezitten. Sprookjesachtige figuren behoren dan weer tot een heel ander genre van mijn werken, zoals de eenhoorn,enz. Maar het intuïtieve heeft altijd de bovenhand.

Schilderen is voor mij een hobby, tevens therapie, creatie, en een van mijn grootste liefdes in mijn leven.
Het is mijn leven.

 

 

 

[ terug naar de hoofdpagina ]

[ figuratieve schilderijen | non-figuratieve schilderijen ]
[ curriculum vitae | links | gastenboek | contact ]

[ verlaat de website ]

Copyright © 2005-2023 door Rita Pulmans.
Het is niet toegelaten werken van deze website te reproduceren in welke vorm ook, zonder voorafgaande toestemming van de auteur!
Illustraties door Johan Desseyn & Web Development door Ivan Vermeyen.